torsdag den 19. juli 2018

Bytte bytte hus

Igen i år er vores sommerferie en såkaldt 'Homeexchange'. Det vil sige at vi har fundet en familie at bytte bolig med synkront: De bor i vores hjem, mens vi bor i deres. Turen går i år til Barcelona. Vi bytter med en familie, der bor i en stor lejlighed, centralt beliggende i bydelen 'Gracia', Barcelonafamilien holder så ferie i vores hus her i Jelling imens.
Det er syvende gang, vi tager på ferie via homeexchange, og vi elsker det. Først og fremmest giver det os mulighed for at få rejsedestinationer inden for vores rækkevidde, som ellers ikke ville være det. Vores feriebudget er ikke i nærheden af størrelsen på vores rejselyst, til gengæld er vi alle åbne og nysgerrige overfor at tag de chancer, Homeexchange har budt os. Allerede efter den første husbytte-ferie tilbage i 2012, fandt vi ud af at det er fedt og spændende at bo i et privat hjem; Der er masser af plads og komfort - og man havner typisk i områder, der ikke er 'turistede' på den traditionelle måde. Det handler ikke om, at vi ikke bryder os om turistområder, for det elsker vi også, vi synes bare det er sjovt at prøve noget andet også. At få et reelt indblik i hvordan de lokale bor, hvor de handler, spiser ude osv.

Det skal imidlertid ikke være nogen hemmelighed, at der i tiden op mod vores ferier, ligger virkelig mange timers arbejde.
Allerførst skal det rigtige match findes, altså vi skal have skabt kontakt til en familie i det land, vi gerne vil til, og da vi alle årene har haft seriøst mange snører ude, fordi vi ikke vil lægge os fast på noget bestemt fra starten, ja så tager det bare lang tid at søge, skrive, svare, lede og bladre rundt i den enormt store database, vi har adgang til i kraft af vores medlemskab. Der findes adskillige husbytte-klubber, og jeg reklamerer ikke for én bestemt, vi kender bare kun den ene og har rigtig gode erfaringer med den, der slet og ret hedder Homeexchange.com. Vi betaler 100 dollars om året for at have adgang til systemet.

Så ja, det tager rigtig lang tid at finde et match, hvor både destination, datoer og begge familiers ønsker falder i hak. 

Den familie vi skal bytte med i år, fik vi allerede den første kontakt med før jul (det var dem, der fandt os), og i løbet af februar/marts fik vi købt flybilletter. Man mailer herefter en hel masse sammen, hjælper hinanden med tips og tricks, laver aftaler om overlevering af nøgler og mange andre små ting, som alt sammen skaber en gensidig tillid, for som tiden går, bliver det faktisk sådan at det føles som om vi kender dem, vi skal bytte med. Det er en fed proces. 

En anden stor arbejdsindsats kommer så  fordi, at når der skal bo en fremmed familie i ens hjem - og man helt vildt gerne vil have at de bagefter tænker, at det var da et helt fantastisk sted at være, så kræver det for vores vedkommende en hel del praktisk forberedelse. 

Med andre ord: Vores hus og have skal stå helt knivskarpt, når vi rejser!
Heldigvis har vi jo så selv stor glæde af de ting, vi ordner, når vi kommer hjem fra ferie igen.

Et udpluk af en meget lang to-do-liste:


 • Rengøre ovn
 • Rengøre køleskab
 • Tørre alle køkkenskuffer af indvendig
 • Vaske køkken udvendig
 • Vaske alle dyner og puder
 • Hænge lampe op i stuen
 • Rydde op i tøjskabe
 • Sortere legetøj på Lillepigens værelse
 • Køre på Genbrugspladsen
 • Ordne haven
 • Luge, feje mv. foran husMå hellere lette rumpetten og se at komme i gang!

Du er i øvrigt meget velkommen til at stille mig spørgsmål om vores ferier gennem homeexchange, og jeg lover at svare så godt, jeg overhovedet kan.

2 kommentarer:

Birgitte B sagde ...

Jeg har et nysgerrigt spørgsmål: Er alle de ting på listen et krav, når man er medlem? Altså gør dem I bytter med også alle de ting? Det er jo egentlig en god mulighed for at få ryddet op og gjort rent ;-) jeg har det bare stramt med, at fremmede skulle være i min lejlighed. Dejligt at det fungerer for jer. Kh. Birgitte

Mit Helle sagde ...

Hej Birgitte,
Nej, der er absolut ingen krav om bestemte ting, man skal gøre i sit hjem inden afrejse. Men det ligger i hele konceptet at man efterlader sit hjem i samme stand, som man ønkser det hjem, man skal være gæst i har - og på samme måde den anden vej: At man ved afrejse efterlader det hjem, man har været gæst i, i samme stand som man ønsker at ens eget hjem har, når det har været lånt ud til gæster. Den der dobbelte gensidighed virker automatisk forpligtende for parterne og vi har aldrig oplevet at komme til et hjem, der ikke var pænt og rent. Bevares, der er forskel på hvor meget, fok har gjort og et enkelt sted blev der også gjort bedre rent af os, da vi rejste, end der var gjort, da vi ankom, men det har aldrig været noget, vi anså for problematisk, tværtimod. Den generelle standard er meget høj, og det vil vi selvf. gerne leve op til - og så har du jo fuldstændig ret i, at det er en meget kærkommen lejlighed til at komme rundt om en masse to-do's som vi selv har glæde af bagefter. Min mand har fx. i dag vasket, fikset og smurt alle vores fem cykler, det trængte de nemlig meget til og nu kan vi gladeligt låne dem ud til vores spanske gæster :)