tirsdag den 16. oktober 2012

Fra træ til bord


Æblesæsonen lakker mod enden. Dog hænger de allerbedste æbler stadig på træet. Højt oppe. For at få dem ned, kravler jeg op i træet og ryster med grenene, så æblerne falder ned (og af til rammer) dem, jeg har stående klar med kurven til at samle op. I går kom jeg i tanke om en lækker æbledessert, som jeg absolut måtte i gang med at lave. Omgående. Årets æblehøst er markant ringere end de foregående. Det skulle angiveligt skyldes, at der var nattefrost i den periode, hvor æbletræet blomstrede. Æblerne har skader - sorte pletter og "slips" - en misfarvet rand ved stilken. Heldigvis smager de ligeså pragtfuldt, som de plejer. Her er kurven fuld af Filippaæbler. Vi har også to andre sorter, som jeg ikke kender navnene på. Og et pæretræ, som hvert år kun giver os én eneste pære.
Den dessert, jeg lavede, findes i mange varianter. Man udhuler æblerne og fylder dem med smør, nødder, mandler, kanel, sukker og rosiner osv. og herefter bages æblerne i ovnen i 30 minutter. Hvis du googler "fyldte æbler bagt i ovn", kommer der en million opskrifter i forskellige varianter frem. 
Lille Hjælper (der igår havde valgt en art sigøjner-outfit, meget farverigt med stribet overdel og blomstret nederdel) var meget entusiastisk under tilberedningen. Men nu havde mor jo også været heeelt oppe i træet efter æbler, så det var ganske særligt. (Fremfor at have hentet dem i Brugsen, forståes)


Her er æblerne fyldt med en klistret masse af smør, hakkede mandler og hasselnødder, rosiner, sukker og så skulle der også have været kanel i, men det glemte jeg. 

Jeg glemte også at tage et billede af herlighederne, da de efter 30 minutter kom ud af ovnen - sindssygt varme, men vidunderligt velduftende og meget lækre.
Vi lod dem køle lidt, inden de forsvandt i vores lækkersultne maver.

1 kommentar:

Mille sagde ...

Nøj, den dessert havde jeg helt glemt. Den fik jeg også som barn. Vi har kun fået et spisbart æble fra træet, og det blev spist råt. Det var surt.