søndag den 29. september 2013

Mikkelsdag

I dag er det Mikkelsdag.
Indtil helligdagsreformen i 1770 var Mikkelsdag en dansk helligdag, indført til ære for ærkeenglen Mikael. Mange steder holdes der høstgudstjeneste på Mikkelsdag, og i datidens bondesamfund var Mikkelsdag skiftedag, altså dagen hvor tyende skiftede ansættelse.

Historisk har man også brugt Mikkelsdag som skæringsdato, for sommerens helt endelige afslutning.

Så fik vi det på plads!

Og den er for alvor slut nu, den sommer. 
Som var vidunderligt varm, solrig og tør. Åh hvor vi nød. SAd i haven og læste. Og grillede. Og lavede bål. Og kørte til stranden for at bade. Vi dasede på terrassen og tog på en dejlig sommerferie i Sverige.

Heldigvis viser efteråret sig indtil videre fra sin smukke og solrige side. Der er stadig liv og farver i haven, men altings forgængelighed ses alligevel overalt.

 Jeg tillader mig - helt undtagelsesvis - at billedspamme lidt ... Håber det er til at leve med!?


Rosernes sidste blomstring - inden længe er her bart ... og bruntPæretræet gav kun én eneste pære i år - og den rådnede inden nogen fik plukket den. Hvilket sørgeligt spild. Af alle de solsikker, vi dyrkede frem fra frø i potter og siden satte ud, var der kun to, der overlevede. Den ene faldt om under det sidste store regnskyl for en uges tid siden, den anden er mæt af dage og lægger sig snart.Vi har æbler i massevis. Og de er modne nu og ligger overalt i haven. Sidste weekend fik vi plukket en masse og lavet et par flasker ren, rå æblemost. Det smagte bedre end nogen af os havde turdet drømme om. De søde røde ananasæbler, der smager helt vidunderligt.Vupti, en kasse æbler, plukket på under 5 minutter


Den hjemmelavede æblemost var et skidegodt børneprojekt. Jeg havde tre børn i fuld sving i timevis. Først skulle der plukkes en masse æblerne og herefter knokles i køkkenet.

Lillepigen skyllede æblerne under vandhanen og sendte videre til Storepigen, der fjernede kærnehuset og sendte videre til Mellempigen, der smed æblestykkerne op i blenderen, som de så skiftedes til at tænde for.
Den blendede æblemasse blev herefter drænet ved hjælp af den anordning, der ses herunder. Købt i Fakta for ingen penge. Jeg ønsker mig en saftpresse eller en juicemaskine!Græsplænen rives for nedfaldne æbler


Sankt Hans urten blomstrer og er så smuk i denne tid. Jeg plukker lange stilke og sætter i vaser i stuen. Stilkene slår rødder og jeg planter dem efterfølgende ud i haven igen.Efterår...


Havens største æbletræ er de grønne Filippa-æbler. De er perfekte til både at spise rå og bage æblekager af.


Marsvinenes udebur er sat væk nu. Det er for koldt for dem at komme ud mere i år. Ingen kommentarer: