tirsdag den 18. december 2012

Nogen glæder sig ikke i denne tid

Jeg er akt-lærer. A står for Adfærd, K står for Kontakt og T står for trivsel.
Adfærd, kontakt & trivsel.

Min funktion udgør en ressource, der kommer i spil, når der er børn på min skole, der er særligt udfordrede. Børn, der har det ad helvede til. Skejer ud. Bryder sammen. Flipper råddent skråt eller kryber sammen under bordet. Stikker af, siger grimme ord, nægter, insisterer eller noget helt syvende. Børn, hvis adfærd omtales som værende negativ.
Bagved al dårlig adfærd ligger en frustreret drøm. En drøm om at noget var bedre eller anderledes. En drøm, som for det enkelte barn kan føles helt uopnåelig. 
Fordi det hele er noget lort enten derhjemme, i skolen -  eller begge steder. 
Jeg, som akt-lærer har haft travlt helt udover det sædvanlige her i tiden op til jul. Og sådan er det desværre hvert år.
Juletiden er for nogen børn en hæslig tid, som de glæder sig til at få overstået. Jeg snakkede med en pige i dag, der rent ud sagde at hun IKKE glædede sig til at få juleferie, for skole er et break fra det uudholdelige derhjemme og tanken om ikke at skulle i skole i 14 dage var helt uoverskuelig.


At nogen børn ikke glæder sig til jul,  kan der være rigtig mange årsager til, men lige nu tænker jeg særligt på alle de børn, der lever i en familie, hvor den/de voksnes alkoholindtag, sætter dagsordenen for om julen lykkes eller ej.

Derfor har jeg denne lille bøn til mine læsere i dag:

Hvis du kender et barn eller en ung, som lever i en alkoholiseret familie, vil du så ikke nok fortælle ham/hende om TUBA?

TUBA står for Terapi og rådgivning for Unge, som er Børn af Alkoholmisbrugere.
TUBA er en terapeutisk rådgivning for unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i en familie med alkoholproblemer.


På Tubas hjemmeside er der et særligt afsnit om julen og det dækker så præcist det, jeg lige i dag har hørt et barn fortælle. 

4 kommentarer:

Onkel Anne sagde ...

Godt at du er der for dem i årets andre måneder, for jeg er overbevist om, at det giver dem en masse glæde.
Men puha for en jul de søde børn går i møde. Man får jo lyst til at tage dem alle med hjem!

Anonym sagde ...

uhh, får helt ondt i hjertet - du har ret, vi skal huske at ikke alle har det lige godt. Godt at du minder os om det. Godt de børn har dig - du er en af hverdagens heltinder, søde Helle!!

knus fra Bolette

Anonym sagde ...

Jeg har arbejdet på en efterskole hvor vi havde børn der sad og græd når de skull ehjem på juleferie. At skulle hjem til det de skulle og så samtidig have den viden at nadre hyggede sig var for meget.

Mit Helle sagde ...

Tak for jeres kommentarer - jeg kendte engang et barn, der simpelthen ventede 2-3 dage med at komme i skole efter juleferien, fordi så havde det meste "hvad har du fået i julegave / hvor mange gaver fik du" osv. lagt sig og dermed var det nemmere at undgå disse pinefulde spørgsmål.

Helle