onsdag den 14. november 2012

Tænderskærende godt ord

I går lærte jeg et nyt ord
Jeg har siden haft det liggende på tungen, smagt på det, sagt det højt, sagt det skørt og lavet sætninger med det. Endvidere har jeg testet ordet på mine omgivelser, fordi jeg ville finde ud af, om det var et ord alle andre kendte, men som af en eller anden uforklarlig årsag ikke havde fundet vej til min sproglige bagage. Der var ikke umiddelbart andre, der havde hørt om ordet. I den forbindelse er det relevant at nævne, at jeg ikke spurgte en tandlæge eller en tandplejer, for de ville selvfølgelig have vidst det.

Lillepigen skærer tænder om natten. Så højt, at det holder to voksne periodevist vågen, og så hårdt at jeg er oprigtigt nervøs for, at hendes små fine mælketænder tager skade af det.

I håb om at blive klogere tilspurgte jeg oraklet Google. 
Og klogere blev jeg, bestemt - men jeg lærte også at tænderskæren på fagsprog hedder bruksisme. Som også kan staves bruxisme. Se selv her, hvis du som jeg er typen, der helst ser beviser for den slags påstande!

I én af de artikler jeg læste, fremgik det at "børn brukser mere end voksne." Aha, det er også et verbum. At brukse, jeg brukser, jeg bruksede, jeg har brukset. Bruksende.

Ville du forstå, hvad jeg mente, hvis jeg fortalte dig at min datter brukser meget hver eneste nat?

4 kommentarer:

Lotteriet sagde ...

Jeg ville have troet at sætternissen havde været på spil..
Åndssvagt ord!!
:O)

GiSP sagde ...

Næh, det ville jeg da ikke have forstået en lyd af. Men til gængæld kan jeg så begynde at bruge det nu, for min datter brukser nemlig også. (Stavekontrollen forstår det heller ikke.)

familiendanmark.bloggersdelight.dk sagde ...

Aha, så jeg BRUKSER altså hver nat. Kryds fingre for, at hun holder op med det. Jeg endte med at slide mine tænder så meget, at jeg nu skal sove med en slags "ishockeyspiller-tandbeskytter" på. Ikke smart, når man er 27...

Mit Helle sagde ...

Tak for jeres kommentarer - jeg tror, der er rigtig mange "bruksere" i det ganske land :) Min mand gør det desværre også!

Familendanmark: Jeg læste godt om sådan en tandskinne, da jeg googlede tænderskæren ... Selvom det nok ikke er så fedt at sove med sådan én, så er det godt, at du passer på dine tænder!

KH Helle